Quantcast
Channel: Koole Contractors
Viewing all 102 articles
Browse latest View live

KOOLE INNOVATIONS: Vacu Pak

$
0
0
De Vacu-pak is een in eigen beheer ontwikkelde zuig- en afzakinstallatie die ondergebracht is in een vrachtwagencombinatie. De zuigwagen is uniek in zijn soort en is ideaal voor het opzuigen en afzakken van onder andere glas- en steenwol, asbest- en keramische vezels en andere verontreinigde dan wel gevaarlijke stoffen.  De Vacu-pak bestaat uit drie compartimenten. In het achterste gedeelte wordt het vuil binnen een gesloten systeem (geen emissie naar buiten) met een uitschuifbare silo opgezogen en komt het in een big-bag terecht. In de tweede ruimte wordt de big-bag gesloten en gedeconta-mineerd. Daarna gaat de big-bag naar de schone ruimte en kan hij verwijderd worden. Voor het grove materiaal zijn er een tweetal brekers ontworpen: de shredder en de mobiele puinbreker. Beide kunnen op de Vacu-pak aangesloten worden. Dankzij deze twee installaties kan er stofvrij gesloopt worden, wat zowel voor onze medewerkers als voor de omgeving optimaal is.

De voordelen op een rij
Het materiaal wordt opgezogen en afgezakt in een gesloten systeem (geen emissie naar buiten)
Het materiaal wordt direct dubbel verpakt
De Vacu-pak heeft een bereik van 350 meter
Versnelling van het werkproces
Moeilijk begaanbare ruimtes, zoals kruipruimtes zijn beter bereikbaar
Geen opslag van afval op de werkplek
Geen lichamelijk arbeid voor het verpakken en afvoeren van afval
Toepassingen

Asbestbesmette ruimtes en materialen
Spuitasbest
Asbesthoudende grond
Keramische vezels
Glas- en steenwol
Verontreinigd puin
(Niet) verontreinigde droge stoffen
Scheepsladingen

Calamiteiten Velsen en IJmuiden

$
0
0
Door een gasexplosie is zondagmiddag in de De Ruyterstraat in IJmuiden een woning volledig verwoest.

Rond kwart voor vier deed de explosie zich voor. Een overbuurman heeft meteen 112 gebeld en heeft zo veel mogelijk mensen uit de buurt gehouden. Kort na de explosie zag hij vlammen. Op basis van deze informatie heeft de meldkamer van de brandweer opgeschaald naar middel-incident zodat er meer voertuigen op pad werden gestuurd.

Nog vóór het arriveren van de brandweer was Koole ter plaatse om de situatie veilig te stellen en het instortingsgevaar weg te nemen. Zo was er naast de verschrikkelijk brand er tevens een grote graafmachine ter plaatse die ook de aandacht opeiste van de vele omstanders. De brandweer heeft lang moeten nablussen en de volgende dag heeft Koole het pand volledig verwijderd.

In dezelfde periode brak er een brand uit in een papierfabriek in Velsen. Opnieuw was Koole snel ter plaatse om de brandhaard te verwijderen.

KOOLE MARITIEM: MAXI

Pier van Scheveningen

$
0
0
Met behulp van een helikopter, ons supply schip en een unieke methodiek, werd het door brand verwoeste pand op de pier van Scheveningen gesloopt en verwijderd.

Op 5 september heeft er een brand gewoed boven het Van Der Valk restaurant op de pier van Scheveningen. Hierbij is de bovenliggende woning volledig uitgebrand.
Voor deze klus hebben we een ongebruikelijke methode bedacht. Zo was het uitgesloten met hijs- of sloopkranen de woning te benaderen door de uitzonderlijke locatie, waardoor er maar één andere toenadering mogelijk was: de zee.
Nadat alle brandresten met handgereedschap waren verkleind en verpakt in bigbags, werd een helicopter ingezet om de 103 zakken te vervoeren naar het nabijgelegen supply schip Amy.
Om veiligheid te garanderen, heeft Koole een weegschaal op locatie geïnstalleerd die elke zak weegt, waarna de gewichten worden gemarkeerd en gedocumenteerd.
Op het schip was een kraan aanwezig die de zakken netjes positioneerde en zodra alle zakken waren geplaatst, werden ze naar land vervoerd. Hier werden ze in containers geladen en naar het afvalverwerkingsbedrijf gebracht.

De actie bleef ook niet onopgemerkt door de landelijke media:

NOS Journaal
Hart van Nederland
TV West
ANP


Handpicking, maar dan anders!

$
0
0
Een kleine schuurbrand aan de Hoofdvaart in Hoofddorp had grote gevolgen. Het asbest dat in de dakbeplating aanwezig was werd door een turbulentie vervoerd over een gebied van 45 hectare. Voor de asbestsanering en opruiming hiervan werd Koole in november 2011 ingeschakeld. 

Terwijl de brandhaard snel was opgeruimd, stonden de asbestsaneerders voor een uitdaging om het uitgestrekte land op een efficiënte wijze te saneren door middel van handpicking.
De werkplaats in Vijfhuizen werd ingeschakeld voor de oplossing. Deze kreeg vorm door de ontwikkeling van de ‘handpicking-machine’. Speciaal voor deze gelegenheid gebouwd, maar zeker voor toekomstige projecten tevens inzetbaar! Zo konden in totaal zeven man in een verrassend comfortable installatie op systematische wijze het land bestuderen en saneren. Dit alles volgens de zeer strikte (en aangescherpte) asbestsaneringsregelgeving.
In de laatste week van december was het gebied van 90 voetbalvelden volledig gesaneerd en vrijgegeven. Nu restte slechts 4 hectare met bieten in de grond. 
Ook al waren de bieten vrij van asbest (aangezien deze zich in de grond bevonden), het loof diende wel verwijderd te worden. Hiervoor hadden de mannen van Koole opnieuw een op-maat-gemaakte oplossing gevonden. Zo werd er een afvoerband geïnstalleerd naast de bietenrooimachine, waardoor deze onder asbestcondities konden worden verwijderd en afgevoerd.

Een geslaagd project, met een mooi resultaat en tevens een mooi souvenir als aanvulling op ons materieel!

DSM Agro

$
0
0
Met het verbod op het transport van ammoniak per spoor is het bestaansrecht van de DSM Agro vestiging in IJmuiden komen te vervallen.

DSM heeft sinds 1929 op het Tata Steel terrein (voorheen Corus) kunstmest geproduceerd.

Koole heeft van Tata Steel de opdracht gekregen om alle gebouwen te slopen en het terrein bouwrijp op te leveren. Het terrein heeft een oppervlakte van ± 130.000 m². Op het terrein staan meer dan 40 te slopen objecten en deze objecten variëren van kantoorgebouwen, tot koeltorens en van fabriekshallen tot een 120 meter hoge schoorsteen.
De grote omvang en de variëteit van de objecten maken dit een erg interessante uitdaging!In augustus 2010 is Koole gestart met de werkzaamheden. De verwachting is dat het project binnen 12 maanden wordt afgerond, zodat de grond bouwrijp aan Tata Steel kan worden opgeleverd.   
Tijdens de sloop wordt al het afval op de locatie direct zorgvuldig gescheiden en indien mogelijk voor hergebruik geschikt gemaakt. Zo komen wij tot een recyclingspercentage van 95%.
Voor het slopen worden er diverse technieken gebruikt. De kantoor- en fabrieksgebouwen worden machinaal gesloopt met behulp van een rupsgraafmachine, voorzien hydraulische hulpstukken zoals een staalschaar en een sorteergrijper. De absorptiekolommen worden in zijn geheel van de fundatie afgetild met een 300 ton telekraan.

De schoorsteen en koeltorens zijn gesloopt met behulp van springstof:

Bron: ptmtv22

Berging 6.000 ton drijvend droogdok in Zweden

$
0
0
Op 27 november 2011 is tijdens een hevige storm een droogdok met de afmetingen 165×35 meter losgebroken van haar ligplaats Oresund Drydocks. Het dok dreef vervolgens in oostelijke richting naar de baai van Lundåkra. Door de extreme hoge waterstand heeft die dag het dok zich verplaatst over zeer ondiep water (0,5 meter) en uiteindelijk heeft het 3 kilometer afgelegd en is het gestrand in een beschermd natuurgebied.

Onconventionele methode
Het zeer lage waterpeil van 50 cm en het beschermde natuurgebied, dat zoveel mogelijk ontzien diende te worden, vereiste een onconventionele benadering. Met behulp van de wet van Archimedes en een creatieve aanpak werd een methode ontwikkeld voor het opnieuw laten drijven van het droogdok.

Voorbereidingen
Eind januari 2012, werden 200 dragline schotten en 175 H-binten vervoerd naar Landskrona om een enorme vijver te bouwen van 28.000 m². Tegelijkertijd werd een 1,8 km lang kanaal gegraven met behulp van drie graafmachines, richting de open zee. Terwijl het bassin rondom het dock gebouwd werd, werd tevens een gedeelte extra verdiept ter grootte van het dok. Nadat alle voorbereidingen waren getroffen, werd het tijd om de slapende reus te wekken uit haar winterslaap.

Eerste beweging
Met het bassin gevuld met 60 miljoen liter water, begon het dok weer te drijven en konden we met behulp van de graafmachines, ankers en lieren, het dok repositioneren, in de richting van het kanaal, boven het verdiepte gedeelte.

Transport door het kanaal
Met het dok opnieuw drijvend en in de juiste richting, kon het bassin worden geopend en geleegd, waardoor de weg vrij was om het dok door het 1,8 km lange kanaal te vervoeren.

Thuiskomst
Toen het dok het kanaal verliet, werd deze aan twee sleepboten bevestigd, om naar haar orginele ligplaats te worden gesleept. Dit was een indrukwekkend schouwspel, dat veel publiek trok op de kade.

Operatie
Koole is tijdens deze operatie zorgvuldig omgegaan met het beschermde natuurgebied. Het project verliep vlekkeloos en was ruim binnen het gestelde termijn voltooid. Na het thuisbrengen van het dok, werd het natuur gebied volledig hersteld, zodat de flora en fauna een rustige lente tegemoet konden zien.

Koole in het nieuws
De Zweedse media is gedurende het hele project prominent aanwezig geweest en heeft vele nieuwsitems aan de operatie gewijd. Hieronder enkele video’s met verslagen:

De eerste werkzaamheden
De eerste beweging van het dok
Terugkomst in de haven

3D animatie van de methodiek
  Fotografen: Robert Johansson en Christian Lindh

Innovatieve sloopkraan op BASF Feluy

$
0
0
Door de voortschrijdende technieken en inzichten zijn de plants van chemiebedrijf BASF altijd in ontwikkeling. Zo werd op de locatie Feluy in België een gebied van circa 10 hectare met verscheidene installaties overbodig.
De twee meest in het oog springende objecten waren schoorstenen van respectievelijk 110 en 65 meter hoog. Het slopen van deze hoge contructies binnen in een volledig in bedrijf zijnde plant, bood ons een uitdaging, waarvoor we inmiddels een passende oplossing hebben. Een échte Koole innovatie: de spidercrane!


Spidercrane
Het ziet er uit als een futuristische creatie, dat zo uit een science fiction film is gekropen en hier heeft het dan ook overeenkomsten mee!
Ontsproten uit onze creatieve geest en uitgewerkt in een 3D model op kantoor, verliet de machine uiteindelijk in 2011 de werkplaats.
De spidercrane bestaat uit een gemodificeerde graafmachine met vier hydraulische ‘poten’, zonder cabine en met meerdere radiografische zenders en camera’s.
De onbemande machine wordt met behulp van een draadkraan bovenop de schoorsteen geplaatst en met behulp van de poten klemt deze zich vast aan de schacht.
Doordat de separate cabine zichop een veilige afstand op de grond bevindt , kan de spidercrane met behulp van remote controls en LED monitoren nauwkeurig worden bestuurd door de kraanmachinist. Na elke voltooide fase, wordt de spidercrane door de draadkraan opnieuw opgehezen om zich te repositioneren.
Met deze onbemande sloopkraan, hebben we een grote slag gemaakt op het gebied van veiligheid en risicobeperking. Terwijl de spidercrane zich hoog en droog op tientallen meters hoogte bevindt, zit de kraanmachinist op afstand in een volledig veilige omgeving waarin hij zich kan concentreren op het werk.

Schoorstenen BASF
De 110 meter hoge schoorsteen op het BASF terrein, dat al verscheidene jaren buiten dienst was, was een uitgelezen gelegenheid om deze “in-house” innovatie in te zetten. De nabij gelegen schoorsteen van 65 meter, die zich midden in een actieve plant bevond, werd tevens op moderne wijze gesloopt. Hiervoor is gebruik gemaakt van bestaande technologie als in een beweegbare hefsteiger.
Door deze beide zeer gecontroleerde werkwijzen zijn de schoorstenen gesloopt in 4 weken tijd, met minimale puin verspreiding.

Totaalsloop
Naast de twee schoorstenen, heeft KOOLE het gebied van 10 hectare in 6 maanden volledig bouwklaar opgeleverd. Onder de sloop viel ontmanteling van een scala aan objecten zoals gasbollen, reactoren en leidingtracés en uiteindelijk de gescheiden afvoer van het afval. Op enkele nabij gelegen locaties zijn tevens grote opslagtanks (met een doorsnede van 30 meter) verwijderd.

Terugblik
Door de gezamelijke historie en gedeelde mentaliteit spreken BASF en KOOLE dezelfde taal en is dit project snel en efficiënt voltooid. Zo zijn alle werkplannen in één keer ingediend en zonder op- of aanmerkingen volledig goedgekeurd. Ook zijn belemmeringen op de infrastructuur en productieprocessen teruggebracht tot het absolute minimum en bleef de dagelijkse gang van zaken ongestoord.
Kortom, de modernisering op de BASF terreinen gaan hand-in-hand met de moderniseringen binnen de firma KOOLE en leveren ook nog eens een indrukwekkend technologisch schouwspel op!









Wrakverwijdering Helle Saj, Denemarken

$
0
0
Op 21 november 2011 voer het baggerschip Helle Saj in dichte mist en ontstond een aanvaring met haar zusterschip Tonne. Het ongeluk gebeurde ongeveer 400 meter voor de haveningang van Thorsminde in Denemarken. Het baggerschip raakte zwaar beschadigd en zonk. Gelukkig vielen er geen slachtoffers.

Het wrak lag op een hinderlijke locatie en blokkeerde gedeeltelijk het verkeer rond de haven van Thorsminde. Koole Maritiem verwierf opdracht om het wrak te verwijderen vlak na de voltooiing van de berging van een droogdok in Zweden.

Mobilisatie
Terwijl supply-schip Amy vanuit Zweden naar de locatie voer, vertrok het werkeiland Maxi – uitgerust met het benodigde materieel, waaronder een draadkraan en twee sloopkranen – vanuit IJmuiden richting Thorsminde. Beide vaartuigen arriveerden eind maart waarna de voorbereidingen voor de operatie konden beginnen.

Voorbereidingen
Hoewel het baggerschip slechts enkele maanden tevoren was vergaan, was zij al in grote mate door zand overspoeld.
Om de opruiming te vereenvoudigen is het wrak eerst met behulp van kettingen en twee kranen verplaatst naar een nabijgelegen, ondiepere locatie.

De eerste delen
Op het vergane schip was een graafmachine aanwezig, deze machine was het eerste object dat in delen omhoogkwam na aanvang van de opruimingsoperatie.

Weersomstandigheden
Hoewel de operatie vrijwel volgens plan verliep, waren slechte weersomstandigheden reden om op gezette tijden de werkzaamheden te onderbreken. Hiermee werd de veiligheid van alle betrokkenen gewaarborgd.

Voltooiing
Naarmate de maand april vorderde, werden de laatste brokstukken van het schip boven water gehaald.
Hierna werd een “sonar survey” uitgevoerd die uitwees dat het zeebed ter plekke vrij was van mogelijk resterende wrakstukken. Hierna werd de omgeving schoon verklaard en konden de voorbereidingen voor demobilisatie worden gestart.

Helle Saj’s laatste vaart
Het werkeiland Maxi – volbeladen met de restanten van de Helle Saj – en de Amy arriveerden in thuishaven Amsterdam op 22 april 2012. Daar werden alle brokstukken verwerkt tot kleinere delen, om vervolgens gescheiden naar materiaalsoort afgevoerd te worden naar de verschillende recyclinglocaties.

Ecologisch herstel Wooldse Veen

$
0
0
In opdracht van Natuurmonumenten is ARCADIS aangesteld het herstelprogramma voor het Wooldse Veen uit te voeren. Voor het herstel van de waterhuishouding moet 1,7 kilometer damwand worden geslagen in een natuurgebied dat niet alleen uitermate kwetsbaar is maar ook te nat is om er met zwaar materieel te rijden. Ook kunnen de bestaande veendammetjes het gewicht van al dat materiaal, vele tonnen aan houten planken, en alle vervoerbewegingen die daarvoor nodig zijn niet dragen. Daarom is in dit project alleen vervoer met een helikopter toegestaan.

Koole, inmiddels specialist op het gebied van luchttransport, werd gevraagd om 240 pakketten met een gewicht van circa 500 kilo uit het veengebied te vliegen. Daarnaast heeft Koole 50 bomen uit het gebied gevlogen.

Kenmerkend is dat het Wooldse Veen is aangewezen als Natura 2000 gebied. Opnieuw een vertrouwd gegeven voor Koole, aangezien de berging in Landskrona, Zweden tevens een Natura 2000 gebied betrof.

Fijne feestdagen

$
0
0
We wensen u fijne feestdagen en een voorspoedig 2013! We kijken terug op een succesvol jaar en blijven voor u klaar staan, om dit in het nieuwe jaar voort te zetten.

KOOLE INNOVATIONS: Vacu Pak

$
0
0
De Vacu-pak is een in eigen beheer ontwikkelde zuig- en afzakinstallatie die ondergebracht is in een vrachtwagencombinatie. De zuigwagen is uniek in zijn soort en is ideaal voor het opzuigen en afzakken van onder andere glas- en steenwol, asbest- en keramische vezels en andere verontreinigde dan wel gevaarlijke stoffen.  De Vacu-pak bestaat uit drie compartimenten. In het achterste gedeelte wordt het vuil binnen een gesloten systeem (geen emissie naar buiten) met een uitschuifbare silo opgezogen en komt het in een big-bag terecht. In de tweede ruimte wordt de big-bag gesloten en gedeconta-mineerd. Daarna gaat de big-bag naar de schone ruimte en kan hij verwijderd worden. Voor het grove materiaal zijn er een tweetal brekers ontworpen: de shredder en de mobiele puinbreker. Beide kunnen op de Vacu-pak aangesloten worden. Dankzij deze twee installaties kan er stofvrij gesloopt worden, wat zowel voor onze medewerkers als voor de omgeving optimaal is.

De voordelen op een rij
Het materiaal wordt opgezogen en afgezakt in een gesloten systeem (geen emissie naar buiten)
Het materiaal wordt direct dubbel verpakt
De Vacu-pak heeft een bereik van 350 meter
Versnelling van het werkproces
Moeilijk begaanbare ruimtes, zoals kruipruimtes zijn beter bereikbaar
Geen opslag van afval op de werkplek
Geen lichamelijk arbeid voor het verpakken en afvoeren van afval
Toepassingen

Asbestbesmette ruimtes en materialen
Spuitasbest
Asbesthoudende grond
Keramische vezels
Glas- en steenwol
Verontreinigd puin
(Niet) verontreinigde droge stoffen
Scheepsladingen

Umicore Olen, België

$
0
0
Met de aanwinst van een nieuwe warmtekrachtkoppeling (WKK) voor Umicore in Olen (België) werd een deel van de installatie overbodig.

De in-het-oog-springende Brouhon toren, van 74 meter hoog, dat ook bekend staat als ‘Het aangezicht van Olen’ kwam zo aan het einde van haar levenscyclus. Ook het nabijliggend 530 LB gebouw, de turbine, kolenbunkers en de ovens werden genomineerd voor de sloop.

In het voorjaar van 2012 begon Koole aan deze klus, dat gekenmerkt werd door een lange voorbereiding. Zo is er 3 maanden intensief gewerkt aan de asbestsanering van alle objecten. Ook werden 2 tanks van 25 meter volledig schoongemaakt met behulp van een zuigwagen.
Na de formele vrijgave van de objecten, kon de daadwerkelijke sloop beginnen.
De hoogte van 74 meter vereiste zwaar materieel en zorgvuldige planning. Zo werd onder andere een drukvat van 30 ton, van grote hoogte gelift met behulp van een telescoopkraan.

Om de omliggende plant en in productie zijnde leidingen te ontzien, werden rubberen matten opgehangen om het vallende puin binnen de afgebakende regio te beperken.

De sloopwerkzaamheden zijn gefilmd met een speciale camera en hieronder kan je een timelapse (versnelde opname) zien, van het gehele proces.

TIMELAPSE SLOOP UMICORE



Wrakverwijdering Henri Durré, Antwerpen

$
0
0
Gedurende twee weken in januari 2013 heeft een samenwerking tussen Koole en Roegiers het 82 meter lange stoomschip Henri Durré verwijderd uit de Schelde in de haven van Antwerpen.

Geschiedenis
Op 13 februari 1926 is het kolenschip SS DEPUTE HENRI DURRE met een lading van 2.900 ton kolen, gezonken na een aanvaring met SS POSEIDON op de Schelde in België. Het stoomschip was slechts 5 jaar daarvòòr gebouwd en heeft 87 jaar op 20 meter diepte gelegen.

Voorbereidingen
Met de ervaring, expertise en materieel van Koole en Roegiers gecombineerd startte de bergingsoperatie op 14 januari 2013.
Verschillende zware sloopkranen (variërend van 300 ton tot 80 ton) van Koole hebben het wrak in delen opgehezen en Roegiers heeft de pontons en nautische expertise geleverd.

Getijde in de Schelde
Met een getijde van 6 meter, bood de Schelde een uitdaging. Een omvangrijke planning en calculatie hebben echter geleid tot een efficiënte workflow en een succesvolle berging in 2 weken. In totaal is er rond 1000 ton schroot en afval verwijderd en afgevoerd.

Nieuwe krachtpatser versterkt gelederen

$
0
0

Deze nieuwe aanwinst heeft ons materieelpark versterkt:
De 500 tons rupskraan (Hitachi Sumitomo SCX5000) en ponton H283 (84 x 20,3 meter)!

Deze kraan is uniek in haar soort en heeft zichzelf al meermaals bewezen. Deze combinatie van sterk en kwalitatief materieel zal de slagkracht van KOOLE Maritime verder uitbreiden.

The post Nieuwe krachtpatser versterkt gelederen appeared first on KOOLE.eu.


Officiële start GDF Suez

$
0
0

Vrijdag 14 November vond de officiële overdracht plaats van de Maxima centrale in Flevoland van GDF Suez (Electrabel) aan KOOLE.

KOOLE zal de totaal sloop voor haar rekening nemen gedurende 2015.

The post Officiële start GDF Suez appeared first on KOOLE.eu.

Lancering KOOLE Contractors

$
0
0

De lancering van deze nieuwe website is tevens de start van de nieuwe huisstijl en corporate communicatie van de firma Koole.

Vanaf heden zullen wij naar buiten treden onder naam KOOLE Contractors.

Vanwege voortdurende groei en uitbreidingen binnen de organisatie worden de projecten sinds medio 2014 opgedeeld in 4 divisies.

Zo blijft de identiteit en veelzijdigheid van het bedrijf behouden, maar bieden wij voor onze klanten een duidelijker en afgebakend dienstenpakket.

Ondanks dat de website 100% functioneel is, zullen we  de komende tijd nog aanpassingen en aanvullingen uitvoeren.
We stellen daarom uw reactie en eventuele feedback op prijs!

 

The post Lancering KOOLE Contractors appeared first on KOOLE.eu.

Start van wrakverwijdering project Angola

Vacupress werkzaamheden Schiphol

Afbraak staalfabriek België

Viewing all 102 articles
Browse latest View live